Slagerij Kusters

/ 1

Voor wie Slagerij Kusters (nog) niet kent: ze zijn een begrip in Zuid-Limburg, gevestigd in Margraten. Al decennia lang een ambachtelijk familiebedrijf met een eigen slachthuis, worstmakerij en keuken. De eigen Blanc Blue Belge runderen worden door hun zelf geslacht en verkoopklaar gemaakt voor particulieren en horeca bedrijven.

Slagerij Kustersis selectief met betrekking tot hun leveranciers. Zo weten ze waar het vlees vandaan komt, onder welke omstandigheden de dieren leven en welk voer ze eten. Diervriendelijke omgang en een bewuste, duurzame manier om met de leefomgeving om te gaan staan bij Slagerij Kusters hoog in het vaandel!

Vlees  van echte kwaliteit met de smaak van vroeger, zoals het ooit bedoeld was. Roy Kusters

Blanc Bleu Belge

Het assortiment van Slagerij Kusters is allesomvattend. Sinds 1979 werkt Slagerij Kusters uitsluitend met de Blanc Bleu Belge runderen, oftewel het Belgisch Witblauwe ras. Deze dieren nemen op het vlak van bespiering mooie vormen aan en heten dan ook wel dikbilrunderen. Het vlees van deze runderen heeft een uitstekende kwaliteit en een natuurlijke smaak. De natuurlijke smaak van het vlees is het resultaat van een evenwichtige voeding. Kortom, een gezond stukje vlees. Op het Pasveld (het gebied tussen Margraten en Inger) grazen de Blanc Bleu Belge runderen van slagerij Kusters. Ze kunnen het hele jaar van binnen naar buiten en krijgen uitsluitend plantaardig voedsel van eigen grond. De dieren staan, als ze niet buiten zijn, steeds in groepjes van 5 bij elkaar op stal. Ze groeien met elkaar op en uiteindelijk gaan ze in hetzelfde groepje naar het eigen slachthuis op enkele meters van de weilanden. Zodoende zorgt Kusters ervoor dat stress wordt uitgesloten.

Diervriendelijkheid heeft tot en met de slacht de hoogste prioriteit. Door de dieren een stressvrij leven te laten leven, wordt een uitzonderlijke malsheid van het vlees gegarandeerd. De weiden en de stallen ademen een ouderwetse rust uit en die rust vindt Slagerij Kusters ook na de slacht belangrijk. Het meeste vlees in Nederland is "te vers". Bij Slagerij Kusters krijgt het vlees na de slacht nog eens 21 dagen rust. Hierdoor wordt het van nature malse vlees van de Blanc Bleu Belge runderen nog malser en smaakvoller.

Slagerij Kusters is uniek in zijn soort. Verzorgen, voeden, slachten, uitbenen en portioneren gebeurt nog binnen één bedrijf. Kortom, een volledig gesloten circuit dat alleen mogelijk is in een kleinschalig bedrijf. Bij Slagerij Kusters kan elke stap nog nauwlettend gevolgd en gecontroleerd worden, hetgeen resulteert in een puur, eerlijk en ambachtelijk streekproduct. DRY AGED RUNDVLEES Voor de echte smaakbeleving moet vlees net zoals dat vroeger gebruikelijk was, enkele weken rijpen. Bij voorkeur in het been. Vroeger gebeurde dit bij de boer in de schuur, maar tegenwoordig kan dat in een speciale koelcel. Tijdens het rijpen in de cel, een proces dat 21 dagen duurt, verdampt het vocht uit het vlees tot wel 30% en de natuurlijke enzymen breken het spierweefsel af. Er is sprake van zogenaamde langzame besterving. Hierdoor krijgt het vlees een zeer malse structuur en intense smaak. De structuur wordt steeds fijner en het vlees krijgt een mooie glans én je kunt het proeven.

Wat gebeurd er na het rijpen? Het vlees dat na het dry ageing proces uit de cel komt is nog niet klaar voor consumptie. Het vlees voelt hard en droog aan en ziet er aan de buitenkant zwart uit. Deze natuurlijke zwarte korst beschermt het vlees tijdens het rijpen tegen indrogen en bacterievorming. Het droge, zwarte gedeelte wordt eraf gesneden zodat het er schoon uitziet. Vervolgens wordt het vlees van het been gehaald. Pas na dit proces is het vlees lekker voor consumptie, helder rood van binnen en boterzacht. Graskalveren van het Blanc Bleu Belge ras worden circa 6 maanden door de moeder gevoed. Vervolgens eten ze gras en op eigen land verbouwde maïs. In het voorjaar en de zomer lopen ze in de weilanden van Slagerij Kusters in Margraten. De meeste kalveren hebben weinig beweging gehad en alleen melk gedronken. Bij Slagerij Kusters worden ze een jaar en hebben ze alle ruimte en vrijheid. Het vlees is daardoor mooi rosé van kleur, vol van smaak en botermals. Kortom, ze hebben een goed en stressvrij leven gehad.

SLAGERIJ KUSTERS

Partner sinds MEI 2020
REAGEER

Let op, reacties worden eerst getoetst alvorens te publiceren.


TERUG NAAR TOP